Reseptit

Gluteenittomat härkäpapupiirakat

Puuro:

8 dl vettä

2 dl puuroriisiä

2 tl suolaa

2,5 dl Fazerin aito gluteeniton kauraruoka (vihreä purkki)

Keitä kerroskattilassa vettä ja puuroriisiä välillä vispaten n. 30 min. Lisää kauraruoka sekä suola ja sekoita muutaman kerran.  Anna puuron kiehua vielä n. 10 min. Kokonaiskeittoaika n. 40 min. Jäähdytä puuro.

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä

1 tl suolaa

1 rkl öljyä

4 dl Virtasalmen Viljatuotteen härkäpapujauhoseosta

+ n. 50 g Flora maidoton margariini piirakoiden voiteluun paiston jälkeen

Sekoita aineet taikinakoukuilla.

Tee taikinasta pöydälle pötkylä. Jaa se 15-20 osaan. Pyörittele palloiksi ja kaulitse pyöreiksi joko kaulimella tai pulikalla jauhoja apuna käyttäen. Laita kuoren keskelle ruokalusikallinen tai puolitoista puuroa. Rypytä ja laita uunipellille ilman leivinpaperia. Paista 275  asteessa n. 12-14 min. Voitele piirakat sulatetulla maidottomalla Floralla paiston jälkeen.


Gluteenittomat durra-perunapiirakat

Perunatäyte:

4 dl maitoa

50 g rasvaa esim. maidoton Flora

1 tl suolaa

125 g pussi perunasosejauhetta

1 dl kylmää vettä

1 muna

Kuumenna kattilassa maito, rasva ja suola. Vatkaa koneella joukkoon perunasosejauhe. Lisää kylmä vesi sekä kananmuna. Tämän voi tehdä jo hyvissä ajoin jäähtymään.

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä

1 tl psylliumia

1 tl suolaa

2 dl tattarijauhoa

2 dl Virtasalmen Viljatuotteen täysjyvädurrajauhoa

Vispaa suola ja psyllium veteen. Lisää loput aineet taikinakoukuilla vatkaten.

Tee taikinasta pöydälle pötkylä. Jaa se 15-20 osaan. Pyörittele kakkarat palloiksi ja kaulitse pyöreiksi joko kaulimella tai pulikalla jauhoja apuna käyttäen, ei liian ohueksi.  Laita kuoren keskelle n. 1,5 ruokalusikallista perunatäytettä.  Rypytä ja laita uunipellille ilman leivinpaperia. Paista 275  asteessa n. 12-14 min. Voitele piirakat sulatetulla Floralla paiston jälkeen.


Gluteenittomat riisipiirakat

Puuro:

1,2 litraa maitoa

2 dl puuroriisiä

2 tl suolaa

50 g voita

Keitä puuro kerroskattilan puuro-osassa. Lämmitä maito ensin kuumaksi, vispilöi sekaan puuroriisit. Sekoittele puuroa tasaisin väliajoin etteivät riisit paakkuunnu. Lisää tarvittaessa vettä pohjakattilaan. Puuro on varmista noin 45 minuutissa. Lisää suola ja voi. Sekoita ja anna puuron jäähtyä.

Kuoritaikina:

2 dl kylmää vettä

1 tl psylliumia

½ tl suolaa

2,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen tummaa Teff -jauhoa

1,5 dl Virtasalmen Viljatuotteen vaaleata gluteenitonta jauhoseosta

+ voiteluun 50 g voita

Vispaa suola ja psyllium veteen. Jatka jauhojen lisäämistä vispaten paakkuuntumisen   estämiseksi ja kunnes seos paksuuntuu. Lisää loput jauhot käsin, puuhaarukalla tai käyttämällä vatkaimen taikinakoukkuja.

Tee taikinasta pöydälle pötkylä. Jaa se 15-20 osaan. Pyörittele kakkarat palloiksi ja kaulitse pyöreiksi joko kaulimella tai pulikalla jauhoja apuna käyttäen. Laita kuoren keskelle ruokalusikallinen tai puolitoista puuroa. Rypytä ja laita uunipellille ilman leivinpaperia. Paista 275  asteessa n. 15 min. Voitele piirakat voisulalla heti paiston jälkeen.


Gluteeniton pullataikina

5 dl vettä 42 asteista

1/2 rkl psylliumia

1 tl suolaa

1 dl fariinisokeria

1,5 dl hienosokeria

1 tl vanilliinisokeria

2 pss kuivahiivaa

8 dl Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta

200 g pehmeää voita

Sekoita ensin vesi ja psyllium hyvin. Lisää loput aineet kerralla ja vatkaa vatkauskoneella taikinakoukkuja käyttäen ainakin pari kolme minuuttia.

Korvapuustit ja vaniljakierteet

Ota puolet taikinasta ja kauli jauhotetulla pöydällä levyksi. Levitä levylle 50 g pehmeää voita  ja ½ dl sokeria. Leikkaa levy keskeltä puoliksi ja ripottele toiselle puolelle kanelia ja toiselle vanilliinisokeria. Rullaa ja leikkaa molemmat pötköt noin kuuteen osaan. Laita vaniljakierteet paperimuotteihin leikkauspinta ylöspäin ja korvapuustit kevyesti keskeltä painaen leivinpaperille. Annetaan kohota 30 min. Voitele kananmumnalla ja päälle vähän hienosokeria. Paista kiertoilmauunissa 225 asteessa n. 13 min.

Rahka -ja hillopullat

Ota loppu taikina ja pyörittele se palloiksi (n. 12 kpl) leivinpaperin päälle. Painele varovasti jauhotetulla lasilla kolot taikinapallojen keskelle. Annetaan kohota n. 30 min. Voitele reunat kananmunalla. Valmista rahkaseos.

Rahkaseos: Sekoitetaan 1 kananmuna, 1 dl rahkaa, 1 rkl sokeria ja 0,25 dl rusinoita. Levitä seos rahkapullien koloihin, noin kuuteen pullaan.

Loppuihin noin kuuteen pullaan laitetaan haluamaasi paistonkestävää hilloa. Tällä kertaa itsetehtyä raparperihilloa.

Pullat paistetaan kiertoilmalla 225 asteessa n. 14 min.


Gluteenittomat hampurilaissämpylät (8 kp)

Juuri:

4 dl vettä 42 asteista eli jonkin verran kättä lämpimänpää

1/2 rkl psylliumia

1 rkl hunajaa

1 pss kuivahiivaa

2 dl Virtasalmen Viljatuotteen rouheista jauhoseosta (voi käyttää myös porkkanajauhoseosta)

-Sekoita ensin vesi ja psyllium hyvin. Lisää loput aineet ja vatkaa vatkauskoneella taikinakoukkuja käyttäen. Peitä kulho liinalla ja laita lämpimään paikkaan 15-30 minuutiksi eli kunnes seos kuplii.

Lisää:

1,5 tl suolaa

½ dl öljyä

2,5 – 3 dl Virtasalmen Viljatuotteen vaaleaa jauhoseosta

Lisää loput aineet vatkauskoneen taikinakoukoilla hyvin sekoittaen. Jaa kahdeksaan osaan ja pyörittele taikina palloiksi uunipellille leivinpaperin päälle. Paina taikinapallot päältä hieman litteämmäksi.  Paista kiertoilmauunissa 225 asteessa n. 20 min. Tarkkaile paistoa, jotta sämpylöistä ei tule liian tummia.

Taikinapallot voi voidella maidolla ja laittaa seesaminsiemeniä päälle.


 Gluteenittomat porkkana-pellavasämpylät (6 kpl)

2 dl hienoa porkkanaraastetta = 1-2 porkkanaa

3 dl vettä 42 asteista

1 tl psylliumia

1 tl suolaa

1/2 pss kuivahiivaa

2 rkl hunajaa

0,5 dl pellavarouhetta

3 dl Virtasalmen Viljatuotteen tummaa jauhoseosta

0,25 dl öljyä

Raasta ensin porkkanat hienoksi. Lisää vesi ja psyllium, sekoita hyvin vispilällä. Lisää loput aineet ja sekoita vatkaimella taikinakoukkuja käyttäen.

Tee taikinasta pötkö, jonka leikkaat kuuteen osaan. Kohota 15-30 min. Paista  kiertoilmauunissa 225 asteessa n. 18 min.


Gluteenittomat durrasämpylät

2,5 dl vettä

1 tl psylliumia

1 tl suolaa

1/2 pss kuivahiivaa

1 rkl siirappia

 1,5 dl durrajauhoja

1 dl vaalea jauhoseosta

1/2 dl auringonkukansiemeniä

0,25 dl öljyä

Sekoita ensin vesi ja psyllium hyvin vispilällä. Lisää loput aineet ja sekoita vatkaimella taikinakoukkuja käyttäen.

Pyörittele sämpylöiksi leivinpaperin päälle. Kohota 15-30 min. Paista  kiertoilmauunissa 225 asteessa n. 18 min. 


Gluteenittomat lusikkaleivät

100 g pehmeää voita

Keitä voita noin 10 minuuttia eli kunnes seos on kauniin ruskeaa. Sekoita välillä. Tarkista että ei pala. Jäähdytä hyvin.

1 dl sokeria

Valmistele jauhoseos sillä välin kun voiseos jäähtyy.

2 dl Virtasalmen täysjyväriisijauhoa

2 dl Vuohelan tapiokatärkkelystä

1 tl psylliumia

1/2 tl ksantaania

½ tl soodaa

Vadelmamarmeladia

Lisää jäähtyneeseen voiseokseen ensin 1 dl sokeria ja sen jälkeen jauhoseos. Sekoita hyvin. Laita valmis taikina jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kun taikina on kovettunut, ota siitä nokare kerrallaan ja vaivaa taikina kädessä pehmeäksi. Painele taikina lusikkaan, pyyhkäise ylimääräinen taikina lusikan reunoilta pois ja vedä pikkuleipä pois lusikkapesästä varovasti.
Paista uunissa 175 astetta keskitaso noin 10-12 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Täytä pikkuleivät haluamallasi marmeladilla. Lopuksi pyörittele Siro sokerissa tai siivilöi tomusokeria pikkuleipien päälle. Pidä pikkuleivät kylmässä voi myös pakastaa.


Gluteenittomat lusikkaleivät
Laita kattilaan 200 g voita, keitä sitä kutosella (asteikko 1-9) jonkin aikaa. Seos roiskii aluksi. Kun seoksen väri alkaa muuttumaan roiske loppuu. Keitä seosta kunnes  kauniin ruskeaa, varo palamista. Ota seos pois levyltä ja anna sen jäähtyä 5 min ja lisää voiseokseen 1,5 dl sokeria. Jäähdytä voi-sokeriseos kunnolla.

Valmistele jauhoseos sillä välin kun voi-sokeriseos jäähtyy.

5 dl Virtasalmen vaaleajauhoseosta

1,5 dl hirssijauhoa

2 tl vaniljasokeria

1 tl ksantaania

1,5 tl leivinjauhetta

Sekoita jauhoseos puulastalla voi-sokeriseokseen. Anna tasaantua jonkin aikaa huoneenlämmössä. Laita leivinpaperit pelleille. Valitse mahdollisimman syväkuoppainen teelusikka. Ota taikinaa ja painele se tiukasti lusikkaan. Poista ylimääräinen taikina lusikan reunoilta. Vedä pellille kupera puoli ylöspäin.

Paista 180 asteessa 12-14 min. Jäähdytä ja täytä haluamallasi marmeladilla. Lopuksi pyörittele lusikkaleivät Siro -sokerissa.


Gluteenittomat hunajaiset mantelipikkuleivät

100 g pehmeää voita/tai maidoton margariini, jos haluat vegaanisena

5 rkl Muscovado -sokeria

½ dl hunajaa

1 tl kardemummaa

1 tl kanelia

Vaahdota nämä aineet keskenään. Sekoita jauhot keskenään ja lisää vaahdotettuun rasvaseokseen.

1 dl mantelijauhoa

2 ½ dl Virtasalmen vaalea jauhoseosta

½ tl soodaa

Pyörittele pikku palloiksi, leivinpaperille uunipellille. Kiertoilma keskitaso 175 astetta 10 minuuttia. 


Gluteenittomat suklaiset Wilhelmiinat

100 g pehmeää voita/tai maidoton margariini, jos haluat vegaanisena

0,75 dl sokeria

1 rkl siirappia 

1 tl vaniljasokeria

- Vaahdotetaan keskenään.

1 dl Virtasalmen kaurajauhoa

½ dl tummaa kaakaota

1 dl Virtasalmen vaaleaa jauhoseosta

1 tl soodaa

ripaus suolaa

Sekoita jauhot keskenään. Siivilöi kaakaojauhe jauhoseokseen. Lisää jauhoseos vaahdotettuun rasvaseokseen. 

Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele tangoiksi leivinpaperin päälle. Uuni keskitaso 175 astetta 10-14 minuuttia. Leikkaa vinosti parin sentin kokoisiksi viipaleiksi. Anna jäähtyä kunnolla. Koristele sulatetulla valkosuklaalla.